Fiskspett med lax, havskatt och kungsräkor

Fiskspett med sherrysås
Foto: tv4

Fiskspett med lax, havskatt och kungsräkor

Av: Hans - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

2 h 30 min

Gör spett med lax, havskatt och kungsräkor som citronmarinerats. Servera med sherrysås och ris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
artnr 5621 Bourgogne Reserve

Ingredienser

portioner

Fiskspett

  • 300-400 g havskatt
  • 300-400 g laxfilé
  • 8 kungsräkor

marinad

  • 2 citroner
  • 1 tsk citronpeppar
  • 2 msk olja
  • 1 msk vatten

Sherrysås

  • 1,5 dl torr sherry
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 4 dl crème fraîche
  • 1 tsk citron, saft

Tillbehör

  • 1 avokado, i klyftor
  • 2 dl långkornigt matris
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1,5 dl gräslök, hackad
  • 1-2 msk smör

Gör så här

  1. Skär lax och havskatt skinn och benfri och därefter i kuber. Skala räkor och behåll ev. skalet längst ut på stjärten.
  2. Blanda marinaden med 3 msk citronsaft, olja, vatten och citronpeppar.
  3. Lägg fiskbitar och räkor tätt i marinaden och låt stå 1-2 timmar i kylskåp.
  4. Varva och fördela fiskbitar och räkor jämnt på 4 spett och sätt på ugnen.

Förbered tillbehören genom att koka riset i grönsaksbuljongen 20 minuter. När riset är klart blandas detta med smöret och gräslöken.

  1. Gör sherrysåsen genom att koka upp sherryn, smula i fiskbuljongtärningen.
  2. Koka på svag värme till ca ½ dl återstår.
  3. Tillsätt créme fraiche och koka ännu några minuter. Smaka av med ev. lite citronsaft och en knivsudd cayennepeppar.
  4. Lägg ut spetten på ett lätt oljat folieark i en långpanna. Krydda med ca 1 tsk salt och pensla med en aning olja.
  5. Sätt in fisken i ugnen ca 7-8 minuter. Fiskköttet skall bara lagom "stanna" och få en fastare konsistens.
  6. Klyv avokadon, kärna ur och kröp ur köttet med en sked. Dela avokadon sedan i tunns klyftor för garnering.
  7. Gör en risbädd mitt på tallriken. Lägg ett spett på risbädden, ringla såsen runt risbädden. Dekorera med avokadoklyftorna. Servera omgående.