Krusbärsglass som serveras med passande säsongsbetonade bär.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
2 äggulor
1 dl strösocker
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
200 g krusbär
1 dl strösocker
1 msk vatten
valfria bär
chokladsås på tub
Gör så här
Häll krusbär, socker och vatten i en kastrull. Koka tills krusbären mjuknat. Mosa bären genom en sikt. Låt kallna.
Skåra upp vaniljstången på längden, skrapa ur den i mjölken och lägg även i stången i mjölken. Låt mjölk och vaniljstång sjuda upp.
Vispa ägg och socker tills sockret löst sig. Häll i den varma mjölken under vispningen. Häll tillbaka alltsamman i kastrullen och sjud blandningen under vispning eller omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna till rumstemperatur. Ta upp vaniljstången. Rör i grädden, vaniljsocker och rör så allt är blandat. Starta glassmaskinen och häll i allt.
Kör i glassmaskinen och frys. Lägg två kulor glass på tallriken och dekorera med det för stunden aktuella bär. Dekorera med ringlad chokladsås.