Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa med aioli och hembakad spalimpa

Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa med aioli och hembakad spalimpa
Foto: TV4

Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa med aioli och hembakad spalimpa

Av: Johanna - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

44 ingredienser

1 h 15 min

En given stjärna på festen som sätter guldkant på tallriken /Johanna

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 gula lökar, grovt hackade
  • 5 schalottenlökar, finhackade
  • 1 fänkål
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 purjolök
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 5 dl grädde (ekologisk)
  • 2 dl crème fraîche (ekologisk)
  • 2 förp saffran
  • 1 tsk havssalt
  • 1-2 msk fiskbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk citron, zest
  • 300 g laxfilé (krav-märkt)
  • 400 g kolja (krav-märkt)
  • 150 g räkor (krav-märkt)
  • 8 havskräfta (krav-märkt)
  • dill, till garnering
  • citron, till garnering

Spalimpa

  • 2,5 dl vetemjöl (ekologiskt)
  • 1,5 dl rågsikt
  • 1 dl grovt grahamsmjöl
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl hasselnötter, grovhackad
  • 0,5 dl valnötter
  • 2 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk havssalt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl mörk sirap
  • 5 dl lättfil (ekologisk)
  • smör
  • ströbröd

Aioli

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl matolja

Gör så här

Fiskgryta

  1. Skala skaldjuren och spara 4 kräftklor till garnering. Låt resten rostas på bakplåtspapper på en plåt i 225 grader i ca 20 minuter. Skär fiskfiléerna till ca 3 x 3 cm kuber.#
  2. Fräs den hackade gula löken, schalottenlöken och vitlöken i smöret. Använd gärna en tjockbottnad gryta. Grovhacka alla grönsaker och lägg i dem när löken brynts och fått färg. Lägg i de rostade skalen och häll i vinet. Låt koka tills det återstår ca 5 dl.
  3. Häll över fonden genom en sil i en annan kastrull och ta bort eventuella rester från den ursprungliga grytan. Sila noga så att du inte får med några skal eller annat som inte ska vara i soppan. Ställ tillbaka grytan på spisen och häll i saffran, låt den rostas lite innan du häller på fonden. Häll sedan på grädden och crème fraiche.
  4. Låt koka upp och häll i 1 msk fiskfond. Riv i lite citronczest från ena sidan av citronen och spara resten till garneringen. Smaka av med salt.
  5. Lägg i fisken och låt sjuda några minuter tills fisken är genomkokt, tänk på att inte låta fiskbitarna koka för länge och att röra försiktigt under tiden så att inte fiskbitarna faller isär.
  6. Häll upp soppan i en djup skål och strö räkorna och kräftstjärtarna över. Lägg i en klick aioli och garnera med kräftklon, en citronklyfta och dill.

Bröd

  1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en 1,5 liters form. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  2. Häll i sirapen, lättfilen och oljan. Rör om ordentligt så att allt blandas väl och häll upp i formarna.
  3. Grädda på nedersta falsen 175 grader mellan 60-75 min. Stick brödet med en sticka för att se om det är färdigt. När det inte fastnar något på stickan är det klart. Ställ ut formen uppochned på en handduk som ligger på ett galler.

Aioli

  1. Rör ihop äggulorna, dijonsenapen och vinägern med elvispen på längsta nivån. Öka hastigheten och häll sakta i oljan i en tunn stråle, samtidigt som du vispar. Pressa vitlöken och lägg i den tillsammans med vitpepparn och saltet. Vispa upp tills den får en krämig konsistens.