Mörk chokladkaka med nötknäck

koket.se
Mörk chokladkaka med nötknäck
Foto: Tv4

Mörk chokladkaka med nötknäck

Av: Maria - Dalsland

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Mörk chokladkaka med nötknäck, en härligt seg chokladkaka med krispig toscasmet med blandade nötter på toppen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Maria - Dalsland laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Seg chokladkaka

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 200 g blandade nötter, hackade

Knäckglasyr

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk smör (eller margarin)

Gör så här

Seg chokladkaka med knäckglasyr

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
  3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet.
  4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
  5. Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda chokladkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.
  6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter.
  7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
  8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
  9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.