Messmörsglass med hjortronsås

Messmörsglass med hjortronsås
Foto: Tv4

Messmörsglass med hjortronsås

Av: Monika - Örebro

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Messmörsglass med hjortronsås och hemgjorda rån.

Till rånet krävs att du har ett rånjärn och en vanlig spisplatta (ej häll).
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Messmörsglass

  • 4 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g messmör
  • 2 msk rom

Rån

  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten

Smaksättning

  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk whisky (eller konjak)

Hjortronsås

  • 250 g hjortron
  • 1 dl syltsocker
  • 1 dl vatten
  • 3 msk citronsaft, färskpressad
  • 1 msk rom

Gör så här

Messmörsglass

  1. Vispa samman äggulor och socker. Blanda äggsmeten med messmör och rom.
  2. Vispa grädden och blanda försiktigt ner grädden i smeten.
  3. Klä en form med plastfolie och häll i smeten, ställ i frysen 4-6 timmar.

Rån

  1. Smält smöret och låt det svalna en aning. Blanda de övriga ingredienserna till en jämn smet och tillsätt sist smöret. Låt smeten stå ett tag medan du gör hjortronsåsen.
  2. Värm järnet på båda sidor och smöra det första gången. Låt plattan stå på medelvärme, klicka på ca 3 msk smet.
  3. Grädda rånet vackert gyllenbrunt på båda sidor, cirka 3 minuter.
  4. Ta upp det varma rånet och forma det till en liten bägare (med hjälp av ett glas eller en kopp) innan de svalnat.

Hjortronsås

  1. Blanda hjortronen (men spara några hela till garnering), socker, vatten, citronjuice och rom i en kastrull. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter.
  2. Mixa såsen med en stavmixer. Sila bort kärnorna, ställ såsen kallt.
  3. Ta fram glassen och ställ i kylen en stund före servering.
  4. Servera glassen med hjortronsåsen och garnera med några hjortron.