Ankbröst som serveras med en rotfruktspytt, fikonsås och tryffel.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
2 ankbröst [ca 650-700 g]
salt
peppar
timjan
Rotfruktspytt
2 morötter (stora)
1 palsternacka
0,25 rotselleri
3 jordärtskockor
smör
salt
peppar
tryffel (alt några droppar tryffelolja)
Fikonsås
1 lagerblad
5 svarta pepparkorn
1 msk rörsocker
0,5 gul lök
0,5 klyfta vitlök
4 dl rött vin
1,5 dl madeira (ev sherry)
1 msk balsamvinäger (helst med fikonsmak)
3 dl vatten
4 färska fikon (funkar även med torkade)
1 morot
1,5 palsternacka
1 rotselleri
0,25 citron
1 msk kalvfond
honung
örter provencale
Vetemjöl
smör
salt
peppar
Gör så här
Fikonsås
Såsen kan verka lite krånglig men det är den inte, det tar lite tid men den sköter sig själv, den förberedas dagen innan.
Börja med fikonsåsen då den tar längst tid. Hacka löken, rotfrukten i lite större bitar, skölj av och dela varje fikon i 4 klyftor.
Fräs löken mjuk i smör utan att den får färg, strö över sockret och låt det smälta ihop. Häll i alla hackade ingredienser, citronen och vätskorna, låt det kocka upp och låt det stå och puttra i cirka 45 minuter. Sila därefter bort vätskan genom en finmaskig sil, kocka ner såsen på medelvärme till minst ½ av vad den var från början (ca 1h), ju längre den får kocka desto godare blir den.
Smaka under tiden av med av med honung (såsen ska vara ganska söt) och franska örter, salt och peppar. Red såsen med smör och mjöl som du rullar ihop till en boll, tillsätt lite i taget, kocka upp såsen och ha i mer tills du får den konsistens du önskar.
Rotfruktspytt
Koka upp en stor kastrull med vatten.
Skala och tärna alla rotfrukter till ca 1x1 cm stora tärningar. Koka rotfrukterna i ca 3-4 minuter, häll av vattnet och låt dem ånga av i 3 min utan lock.
Fräs rotfrukterna i en rejäl klick smör på hög värme tills de har fått en fin färg samtidigt som ankan är i ugnen. Stek rotfrukterna tills de har fått en fin färg och har lite al-dente-konsistens. Smaka av med salt, peppar och evt lite timjan och tryffelolja.
Toppas med ny riven tryffel precis innan servering. Går även bra att man droppar ner några droppar tryffelolja vid stekningen om man inte ville köpa färsk tryffel.
Ankbröst
Se till att bröstet är rumstempererat. Snitta skinnet i ett rutmönster (ungefär 3 på längden och 3 på bredden).
Salta och peppra bröstet på båda sidorna, stek därefter ankan i lite smör med fettsidan neråt i cirka 4-5 minuter i en riktigt het stekpanna.
Vänd därefter på ankan och stek den andra sidan i cirka 2 min.
In i ugnen på ca 160 grader tills den har nått en innertemperatur på 52 grader (den ska vara vackert rosa inuti), det tar cirka 10-15 min.
Ta ut ankan och låt den vila i 7 minuter innan den skärs upp i skivor. Servera med några snabbt kokade sockerärtor för att få något krispigt till rätten.