Vit chokladmousse på en krispig botten toppad med hjortron, fjällets guld.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Vit chokladmousse
100 g vit blockchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Krispig botten
ca 6 digestivekex, krossade
1 msk riven kokos
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
limeskal, rivet limeskal (bara de allra yttersta av limeskalet
1 msk smör
hjortron
Gör så här
Vit chokladmousse
Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad, rör om tills allt är helt smält. Vispa grädden, men sluta innan den blir för hård.
Vispa ner äggulorna i den smälta chokladen (chokladen får inte vara för varm).
Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden rör om sakta. Om så önskas, tillsätt gärna några hakade bitar av den vita chokladen.
Fördela moussen i portionsskålar eller glas, eller formar som gör moussen vändbar. Låt den stelna i kylskåpet i cirka 3 timmar.
Krispig botten
Smällt allt i en kastrull och strö över vitchokladmoussen.
Låt moussen vila i kylen i cirka tre timmar, ta sedan ut och vänd på serveringsfatet. Toppa moussen med årets hjortron eller fjolårets, gärna osockrade så att de får behålla sin syrliga smak tillsammans med moussens sötma.