Fideuà de Valencia

Fideuà de Valencia
Foto: tv4

Fideuà de Valencia

Av: Sandra - Strömstad

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1,5 h

Underbar fiskrätt med fantastiska smaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet. Dryck
Drostdy-Hof Chardonnay Semillon

Ingredienser

portioner
  • 2 gröna paprikor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 1 citron
  • 200 g krossade tomater
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 750 g vit fast fisk
  • 6 havskräfta
  • 500 g fideuà (äggnudlar)
  • 20 råa havskräftor

Fiskfond

  • 1 gul lök
  • 1 tomat
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • olivolja
  • 1 fiskhuvud (torsk eller lax)
  • 3 l vatten

Aioli

  • 2 ägg
  • 1,5 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt

Gör så här

Fiskfond

  1. Häll upp ca 3 liter vatten i en kastrull. Lägg i lök, tomat, lagerblad, salt, olivolja, fiskbuljongtärningar och fiskhuvudet. Låt koka i ca 30 minuter.
  2. När det är klart så silar du allt och låter fonden ligga i en skål.

Aioli

  1. Lägg vitlöksklyftor i en skål, häll på olivolja och saltet. Lägg i ägg och mixa med en stavmixer. Det är klart när den är krämig. Ställ den sedan i kylen.

Fideuà

  1. Hacka paprika, lök och vitlök i små bitar. Skär fisken i små bitar.
  2. Hetta upp en paellapanna (kan även göras i en stor stekpanna) och häll i olivoljan. Stek grönsakerna tills allt har fått färg, sen i med krossade tomater. Rör om och lägg i fisken. Häll på paprikapulver och salt. Rör om allt tills det får en bra färg.
  3. Lägg i de råa havskräftorna och rör om. Häll på all fiskfond och låt koka i ca 10 minuter.
  4. Lägg i äggnudlarna och låt koka i ca 6-7 minuter. Lägg på havskräftorna de sista 2 minuterna och låt dem bli varma.
  5. Servera fideuà med citron och aiolin.