Filovane paprike

Filovane paprike
Foto: TV4

Filovane paprike

Av: Tanja - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

90 min

Färsfyllda paprikor med ugnsbakat potatismos och bondsallad

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 röda paprikor
  • 500 g blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 1 dl långkornigt ris, kokt
  • 1 knippe persilja
  • salt
  • peppar
  • 1 msk Vegeta
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tomat, hackad

Tomatsås

  • 1 msk margarin
  • 1 msk olja
  • 1 msk vetemjöl
  • 500 g passerade tomater
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl vatten
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk strösocker

potatismos

  • 4-6 potatisar
  • 2 msk margarin
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Bondsallad

  • 1 paprika
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 gurka
  • 2 tomater
  • 50 g fetaost
  • 1 msk olja
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

Paprikor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta paprikorna i kallt vatten och skär av toppen så att den kan användas som ett lock och kärna ur paprikan.
  3. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  4. Hacka löken och fräs den i en stekpanna med oljan. Tillsätt sedan köttfärsen.
  5. Hacka persiljan och blanda ner den i köttfärsen i stekpannan.
  6. Tillsätt alla kryddorna och pressa vitlöken, salta och peppra efter egen smak.
  7. Lägg det kokta riset i en degbunke, när köttfärsen är färdig häller du ner det i riset och blandar ihop det med hackad tomat.
  8. Fyll därefter paprikorna ända upp till kanten och sätt på "paprikalocket".
  9. Lägg sedan de fyllda paprikorna i en ugnsform.

Tomatsås

  1. Värm margarin och olja tillsammans i en kastrull, pudra över mjölet under omrörning.
  2. Häll sedan passerad tomat, vatten och matlagningsgrädde i kastrullen.
  3. Rör om tills ingredienserna blandas med varandra. Tillsätt 1 tsk socker, salta och peppar efter behov.
  4. Häll tomatsåsen i ugnsformen, var noga med att inte hälla direkt på paprikorna och fyll ugnsformen tills såsen nått halva formen. Grädda sedan i ugnen i ca 45 min.

Potatismos

  1. Skala potatisen och skär den i mindre klyftor och koka upp den i en kastrull med vatten. När potatisen är klar silar du bort vattnet och tillsätter margarin och mjölk.
  2. Mosa potatisen och vispa sedan ihop den med salt och peppar efter egen smak. Lägg moset i små ugnsformar och grädda i ugnen i 250 grader tills de får gyllenbrun färg.
  3. Servera den fyllda paprikan på en tallrik tillsammans med den lilla ugnsformen med potatismos i.
  4. Häll tomatsåsen över maträtten.

Bondsallad

  1. Hacka paprika, rödlök, gurka och tomat. Blanda ihop dessa grönsaker och tillsätt olja, vinäger, salt och peppar.