Hamburgare på falukorv

Hamburgare på falukorv
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Hamburgare på falukorv

15 ingredienser

30 m

Gör färs av falukorven, sätt smak på den med vitlök och persilja och forma den till hamburgare. Servera falukorvshamburgaren med varmt bröd, syrad lök, sallad och en superenkel sås. 

Fördelen med att mixa korven till färs är att du kan göra din egen smaksättning. Ta i lite chili om du vill ha mer hetta, med mynta och lite rivet citronskal blir det mer friskhet.

Ingredienser

portioner

Falukorvsfärs

  • 800 g falukorv
  • 1 knippe persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 ägg
  • 4 dl ströbröd
  • 1 krm salt
  • rapsolja, till stekning

Syrad lök

  • 1 rödlök
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker

Sås

  • 1 dl ketchup
  • 1 dl majonnäs

Tillbehör

  • romansallad
  • 2 tomater, skivade
  • 4 hamburgerbröd

Gör så här

Syrad lök

  1. Skala och strimla löken så tunt du kan, använd vass kniv eller mandolin. Blanda strimlorna med vinäger och socker i en skål, låt stå tills hamburgarna är klara. Häll bort lagen vid serveringen.

Sås

  1. Blanda ketchup och majonnäs.

Burgare

  1. Ta bort skinnet från falukorven, skär korven i mindre bitar och lägg dem i en matberedare. Plocka bladen av persiljekvistarna, skala vitlöksklyftorna, hacka dem grovt och lägg persiljeblad och vitlök i matberedaren, tillsätt ägg, ströbröd och salt. Kör maskinen tills det blivit en jämn smet. Tillsätt ev mer ströbröd om färsen är för lös för att forma.
  2. Forma biffar av färsen och stek dem i olja på medelvärme, ca 3 min per sida.
  3. Servera biffarna i hamburgerbröd tillsammans med den syrade löken, sås samt tomat och sallad.