Harira - vegansk soppa från Marocko

Harira - vegansk soppa från Marocko
Foto: Helén Pe
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Harira - vegansk soppa från Marocko

22 ingredienser

45 min

Det här är en favoritmatlåda att ta med till jobbet. En underbar soppa som är god, nyttig och mättande. Den är dessutom enkel att laga och håller fyra dagar i kylskåpet. Harira brukar man äta vid solnedgången under fastemånaden, när man bryter fastan.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 dl gröna linser
  • 1 burk kikärtor (à 400 g)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 lagerblad
  • 0,5 g saffran
  • 6-7 dl vatten, kokande
  • 1 dl torkade röda linser
  • 0,5 dl pasta vermicelli
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • olja, att steka i
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • citron, klyftor (till servering)

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär moroten och sellerin i små bitar.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök och ingefära hastigt.
  3. Vänd ner selleri, morot och paprikapulver. Rör om.
  4. Tillsätt tomatpuré, tomater, gröna linser, kikärter, smulade buljongtärningar, lagerblad och saffran. Häll i vatten, koka upp och låt puttra i 15 minuter under lock.
  5. Tillsätt röda linser och vermiceller. Späd eventuellt med mer vatten och låt koka i 15 minuter till.
  6. Smaka av med salt och peppar och vänd ner persilja och koriander.
  7. Servera med bröd och citronklyftor att pressa ner i soppan.