Hasselnötskaka med frosting

Hasselnötskaka med frosting
Foto: TV4
Lina Shawali HSB 2024
Lina Shawali HSB 2024

Hasselnötskaka med frosting

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

1 h

Baka och njut av en härlig hasselnötskaka med dadel- och mascarponefrosting idag!

Receptet är anpassat för personer med diabetes 1.

Ingredienser

portioner6 - 8

Dadel- och mascarponefrosting

  • 420 g dadlar (med skal och kärnor)
  • vatten, kokande (för att blötlägga dadlarna)
  • 250 g mascarpone
  • 1 msk malen kanel

Kaka

  • 75 g smör
  • 2 dl sötströ
  • 3 ägg
  • 5 dl hasselnötsmjöl
  • 1 msk majsstärkelse

Gör så här

Dadel- och mascarponefrosting

  1. Lägg dadlarna i kokande vatten och låt dem stå i 20 minuter för att mjukna.
  2. Skala dadlarna och ta bort kärnorna.
  3. Vispa dadlarna till en slät kräm med elvisp.
  4. Tillsätt mascarpone, kanel och vispa allt till en krämig konsistens.

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smörj och bröa en kakform med hasselnötsmjöl.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ihop sötströ och ägg. Vispa inte för mycket, bara tills det blandas.
  5. Tillsätt hasselnötsmjölet och rör om.
  6. Rör ner det smälta smöret och majsstärkelsen.
  7. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  8. Ta ut kakan och låt den först svalna i formen i några minuter.
  9. Överför sedan kakan till ett galler för att svalna helt.
  10. När kakan är helt sval så toppa med dadelfrostingen.
  11. Pudra över lite kanel och dekorera kakan efter smak!
  12. Njut av en saftig och smakrik hasselnötskaka med en kryddig dadelfrosting.