Mjuk kaka smaksatt med malet kaffe, brynt smör och hasselnöt. Vispad pannacotta spritsas snyggt på kakan som topping.
Ingredienser
8 - 10
30 g smör, rumsvarmt (till formen) [2 msk]
40 g hasselnötsmjöl (till formen) [¾ dl]
150 g smör, att bryna [1 ½ dl]
175 g strösocker [2 ¼ dl]
75 g hasselnötsmjöl [1 ½ dl]
70 g vetemjöl [>1 dl]
5 g bakpulver [1 tsk]
5 g salt [1 tsk]
20 g espressopulver, snabbkaffe [1 msk]
170 g äggvita [4–5 st]
Vaniljpannacotta
8 g gelatinblad [2,5]
1,5 vaniljstång
500 g vispgrädde [5 dl]
100 g strösocker [1,25 dl]
Karamelliserade kaffebönor
50 g kaffeböna [ca 1 dl]
45 g strösocker [1/2 dl]
15 g smör
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
Smöra och bröa en springform (ca 23 cm i diameter).
Bryn smöret på medelhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt så att det ger karaktär till kakan och mjölkproteinet fastnat ordentligt i botten. Låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser och blanda med det avsvalnade smöret. Tillsätt äggvitan.
Häll smeten i formen. Grädda i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna.
Vaniljpannacotta
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Koka upp under omrörning och sila sedan ner i en bunke, gärna av rostfritt stål.
Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner i bunken. Rör om tills det lösts upp. Kyl ner blandningen över kallvattenbad tills pannacottan börjar tjockna. Låt stelna helt och hållet. Vispa sedan upp den med en elvisp och fyll i spritspåse med önskad tyll.
Rostade kaffebönor
Sätt ugnen på 170 grader.
Förbered en plåt med bakplåtspapper.
Rosta kaffebönorna i ca 5 minuter.
Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det smält, häll på mer och fortsätt tills allt socker är i pannan utan någon som helst omrörning.
När sockret fått en bärnstensfärgad karamell, häll i kaffebönorna och rör försiktigt med en träslev, tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
Häll allt över bakplåtspappret och pilla försiktigt isär bönorna från de största karamellansamlingarna. Låt svalna helt. Pulsa till ett finare hack i en matberedare.