Hasselnötssufflé med gräddfilsglass

koket.se
Hasselnötssufflé med gräddfilsglass
Adam Dahlberg
Adam Dahlberg

Hasselnötssufflé med gräddfilsglass

Av: Albin Wessman, Adam Dahlberg

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 m

Hasselnötssufflé med gräddfilsglass och brynt smörpraliné blir en ferstlig dessert att avnjuta i helgen.

Se Albin Wessman laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Hasselnötssufflé

  • 100 g hasselnötspraliné
  • 100 g äppelmos
  • 10 g soja
  • 10 g majsstärkelse
  • 300 g äggvita
  • 125 g strösocker
  • 200 g sufflégrund
  • rörsocker (råsocker)

Gräddfilsglass

  • 500 g grädde
  • 200 g mjölk
  • 160 g äggula
  • 200 g strösocker
  • 500 g gräddfil

Servering

  • 4 msk smör, brynt
  • 4 msk hasselnötter, karamelliserade och hackade
  • 4 msk hasselnötspraliné

Gör så här

Hasselnötssufflé

  1. Vispa ihop praliné, äppelmos, soja och majsstärkelse i en kastrull. Koka sufflégrunden under vispning. Låt den koka i ett par minuter så att stärkelsen kokat ur ordentligt.
  2. Smörj suffléformar noggrant med smör och ställ in i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Vispa äggvita till maräng. Addera lite strösocker i taget och fortsätt vispa till en fast maräng.
  5. Väg upp 200 g av sufflégrunden i en stor bunke. Vispa ihop den med 1 matsked av marängen först. Vänd sedan ner 1 dl av marängen i blandningen och blanda till jämn smet med en slickepott. Vänd sedan ner resterande maräng i bunken och vänd ihop försiktigt men bestämt med en slickepott.
  6. Fyll upp de smorda formarna med sufflémassan, knacka dem lätt mot en handduk och stryk toppen med en palett. Torka kanterna med en fuktig trasa. Strö lite råsocker på toppen.
  7. Baka suffléerna i ugnen 5-7 minuter tills de rest sig rejält över kanten.

Gräddfilsglass

  1. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull.
  2. Vispa ihop äggula och socker i en bunke.
  3. Slå den varma gräddmjölken över äggblandningen och vispa ihop.
  4. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm till 84 grader under omrörning.
  5. Låt glassmeten kallna och blanda sedan i gräddfil. Kör smeten i glassmaskin.
  6. Toppa suffléerna med nötblandningen (se recept nedan) och servera dem direkt med gräddfilsglass vid sidan om.

Servering

  1. Blanda brynt smör, karamelisserade hasselnötter och praliné. Ha nötblandningen redo att toppa de nybakade suffléerna med.