Havij polo

koket.se
Havij polo
Foto: Sara Danielsson
Maryam Madaresi
Maryam Madaresi

Havij polo

16 ingredienser

1 h

"En rätt med ingredienser nästan alla gillar, och som är lätta att få tag på. Vill man ha zeresk, mandlar eller pistagenötter på riset så kan man ha det, men jag gillar rätten som den är. Vissa steker kycklingen i stället för att koka, det går också bra." /Maryam Madaresi

Se Maryam Madaresi laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 dl ris
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 500 g kyckling
  • 2-3 persiljestjälkar
  • malen gurkmeja
  • 0,5 g saffran
  • 4 dl morot, riven
  • 1-2 msk strösocker (kan uteslutas)
  • 1 potatis (eller 1 tunnbröd)
  • salt
  • peppar
  • smör (till stekning)
  • olja (till stekning)

Servering

  • 2 msk piaz dagh
  • berberisbär, kokta

Gör så här

  1. Skölj riset och blötlägg det i saltat vatten.
  2. Skala löken och moroten och skär i mindre bitar. Koka kycklingen med dem samt persilja, lite gurkmeja samt salt och peppar i ca 1 liter vatten.
  3. Ta upp kycklingen när den är genomkokt och dela köttet i små bitar. Sila buljongen och använd den för att koka riset i.
  4. Mät mängden buljong och tillsätt mer vatten om det behövs, det ska bli 8 dl vätska. Sila av riset och häll ner det tillsammans med saffran i buljongen. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter tills vätskan har reducerats.
  5. Stek de rivna morötterna i lite smör under tiden. Tillsätt socker om du föredrar det.
  6. Sila av riset och torka ur kastrullen. Häll lite olja i botten och lägg i skivad potatis eller tunnbröd. Lägg i riset varvat med kycklingen och de stekta morötterna. Gör gärna små kanaler i riset med hjälp av skaftet på en träslev för att värmen lättare ska cirkulera i kastrullen. Lägg på locket, sätt på hög värme i 1–2 minuter och sänk sedan till medelvärme. När det börjar ånga om riset klär du locket i en ren kökshandduk och låter sedan riset ångkoka i ca 30 minuter på medelvärme.
  7. Lägg havij polo på ett serveringsfat och garnera med piaz dagh och berberisbär.