Havreriscake

koket.se
Havreriscake
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Havreriscake

10 ingredienser

1 h

"Om jag får ha ett favoritrecept i min bok så är det detta. Jag tycker att den här kakan är så väldigt god. Vilket faktiskt är lite märkligt, för när jag läser ingredienslistan så tänker jag kanske inte ”åh wow”. Men den blir det, wowig! Havreriset gör det liksom gött tuggigt och sådär härligt kompakt. Jag hoppas verkligen att du ska gilla den lika mycket som jag!" /Hanna Olvenmark

Boktipset!
Bok Mellanmålen

Boktipset!

Receptet kommer ur Hanna Olvenmarks bok "Mellanmålen"

Läs mer

Se Hanna Olvenmark laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 dl havreris, kokt (motsvarar 2 dl okokt)
  • 0,75 dl vetemjöl (eller 1 dl kikärtsmjöl)
  • 6 dl växtdryck (valfri sort)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma, mortlad eller malen
  • 2 ägg
  • 1 msk rörsocker (råsocker)
  • olja (eller smör att smörja formen med)
  • 2 msk ströbröd (eller kokosflingor)
  • 2 dl blandade bär (t.ex. blåbär eller vinbär att toppa med)

Gör så här

  1. Koka havreriset om du inte har färdigkokt. Låt det sedan svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Häll mjölet i en bunke. Vispa ut det med lite av mjölkdrycken tills du har en slät smet.
  4. Häll i resterande mjölkdryck, havreris, salt, kardemumma, ägg och råsocker.
  5. Smörj och bröa en springform med lite olja och ströbröd (eller kokosflingor).
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter tills ytan har stannat något.
  8. Öppna ugnsluckan och strö över bären. På så sätt stannar bären på den övre delen av kakan.
  9. Grädda i ytterligare 40 minuter tills kakan har stelnat helt.
  10. Ta ut kakan och låt den svalna.
  11. Vill du frysa in kakan så är det smidigt att skära upp den i bitar först.
  12. Förvaras i kyl men kan även frysas.

VEGAN? Minska vätskemängden till 4 dl växtbaserad mjölkdryck. Ändra mjölmängden till 1 dl vetemjöl och lägg till 1 dl kikärtsmjöl. Byt ut äggen mot 0,5 dl kikärtsspad. Grädda något kortare, ca 30 minuter.