Poké bowl med marinerade champinjoner, sesamdressad tofu och en härlig avokadosallad med sojabönor och kikärter.
Ingredienser
Japanskt ris
japanskt sushiris
2 delar risvinäger
1 del socker
0,5 del salt
Avokado/sojabönor/kikärter
avokado
sojabönor
kikärtor
salt
limefrukt, juice
Sesam-/chili-/vitlöksdressing
4 sticklökar, den gröna delen skurna som fiskögon
2 msk ingefära, finhackad
2 msk vitlök, finhackad
6 msk japansk soja
2 msk chingkiangvinäger
2 msk strösocker
4 msk chiliolja
2 msk sesamolja
2 msk chilibönpasta Toban Djan
Marinerade champinjoner
200 ml mörk kinesisk soja
400 ml vatten
1,8 dl farinsocker
2 bitar cassiabark (kanelstång)
1 tsk fänkålsfrö
1 stjärnanis
1 tsk sichuanpeppar
1 bit oskalad krossad ingefära
400 g champinjoner
Srirachamayo
1 dl majonnäs (gärna Kewpie)
2 msk sriracha
Servering
romansallad
soft tofu
inlagda grönsaker
sjögräs
Gör så här
Japanskt ris
Koka rundkornigt japanskt sushiris enligt beskrivning på paketet. Tillsätt en dressing gjord på 2 delar risvinäger, 1 del socker och 0,5 del salt efter smak.
Avokado/sojabönor/kikärter
Blanda lika delar avokado i kuber med sojabönor och kikärter, blanda med lite salt och limejuice.
Sesam-, chili- och vitlöksdressing
Blanda soja med vinäger, lös upp sockret i vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda. Blanda i tofun, ca 100 gram tofu till 2 msk dressing. Låt stå en timme. Håller tre dagar i kylen.
Marinerade champinjoner
Sjud allt, utom svampen, i 20 minuter, sila och låt svalna. Dela champinjoner i kvartar och låt marinera i en timme. Håller en vecka i kylen.