Jonas Lagerström förklarar hur du tillagar hel kyckling på bästa sätt samt bjuder på goda tillbehör så som betor, belugalinser, kål och sås med apelsin.
Blanda salt och vatten till en rimlag. Låt kycklingen rimma i 20 minuter per kilo.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Baka 20 minuter i ugnen, sänk sedan ugnsvärmen till 120 grader och baka ytterligare 30-40 minuter tills innertemperaturen är 70 grader.
Tillbehör
Skölj och koka linser enligt anvisning på förpackningen. Strimla kålen grovt. Blanchera kort i saltat vatten. Häll av väl.
Sås
Finhacka schalottenlök och vitlök.
Fräs lökhacket med smör och tillsätt juicen från 5 apelsiner (spara apelsinskalet).
Tillsätt vetemjöl och koka ihop.
Häll i grädde samt spadet från kycklingen (som är i ugnen).
Smaka upp med apelsinskal och hackad persilja.
Servering
Blanchera spritärtor och plocka bort skalet.
Smula getosten.
Koka betorna mjuka och skala dem sedan.
Häll av och skölj kikärtorna.
Vänd upp betor, linser, kikärtor och spetskål med brynt smör och vinäger.
Lägg upp på fat och toppa med spritärtor, getost, krasse och gärna ätbara blommor.
Tranchera kycklingen och lägg upp på ett fat och bjud med den ljumma salladen.