Hacka smör och mjöl i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna, och kör på pulsknappen, precis tills degen blandats.
Ta 2/3 och kavla ut mellan plastfolie eller bakplåtspapper och lägg i en form. Nagga botten. Tryck ut aluminiumfolie och fyll med torkade ärtor eller liknande, ställ i kyl/frys en stund.
Kavla ut 1/3 av degen (ska användas som lock) gör mönster i om du vill, låt vila i kyl.
Förgrädda skalet ca 10 minuter, ta bort folie, och grädda ytterligare 5 min.
Fyllning
Skala äpplen och päron, dela i klyftor och dela ytterligare i 2-3 delar. Vänd ihop med kanel.
Smält smöret i en traktörpanna eller stekpanna med högre kanter.
Lägg i sockret och låt det börja karamelliseras. Tillsätt cognac och vänd i frukten, låt stå och mjukna till sig.
Häll i fyllningen i skalet och lägg på locket. Pensla med lättvispat ägg och grädda ca 25-30 min.