Fikonkrans, pistagesäckar och kanelknutar

Fikonkrans, pistagesäckar och kanelknutar
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Fikonkrans, pistagesäckar och kanelknutar

30 ingredienser

2 h

Av en deg blir det tre olika sötebröd. Fikonkrans fylld med mandelmassa, fikon och pecannötter. Kanelknutar med muscovadosocker, congac och kardemmuma. Pistagesäckar med mandelmassa och apelsin.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner krans + 20 bullar

Deg

  • 1,5 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 75 g blå jäst
  • 4 dl mandeldryck
  • 200 g vit sirap
  • 2 ägg
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 660-780 g vetemjöl
  • 0,75 tsk salt

Fikonkransfyllning

  • 150 g mandelmassa, riven
  • 8 torkade fikon, hackade
  • 100 g pekannötter, grovt hackade
  • 1-2 dl fikonmarmelad
  • 50 g smör
  • ägg, till pensling

Kanelknutfyllning

  • 200 g smör, mjukt
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 2 msk cognac
  • 3 msk malen kanel
  • ägg, till pensling

Pistagesäcksfyllning

  • 100 g pistagenötter, finmalda
  • 150 g mandelmassa, riven
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker (eller 2 tsk äkta vaniljpulver)
  • 0,5 dl rörsocker
  • droppe apelsinblomsvatten

Apelsinglasyr

  • 150 g apelsinjuice, färskpressad
  • 150 g florsocker

Gör så här

Deg

  1. Mortla kardemummakärnorna.
  2. Smula jästen i en bunke, lös upp ihop med mjölken, sirap och ägg. Kör i hushållsassistent.
  3. Blanda i den mindre mängden mjöl och tillsätt lite smör i taget.
  4. Arbeta degen på låg hastighet ca 10-15 minuter, degen ska komma upp i en värme på 25 grader, de sista minuterna tillsätter du saltet.
  5. Låt jäsa till dubbel storlek under plastfolie.

Fikonkrans

  1. Riv mandelmassan. Hacka fikonen och nötterna. Blanda mandelmassa, nötter och fikonen.
  2. Ta en tredjedel av degen och kavla ut till en rektangel.
  3. Bred ut smöret och fikonmarmeladen över hela, strö sedan över blandningen.
  4. Rulla ihop till en rulle. Skär ett snitt i mitten längsgående, och börja snurra bitarna om varandra. För ihop ändarna med varandra, så att det blir en krans.
  5. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk ca 40 min. Pensla med ägg.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min i 200 grader.

Kanelknutar

  1. Blanda allt i en bunke och vispa med elvispen.
  2. Kavla ut degen u en hög rektangel, bred över fyllning på den översta delen och vik över.
  3. Dela degen i 10 remsor och sedan gör du ett 3/4 snitt i remsan. Tvinna de smala remsorna om varandra och gör knutar av dem.
  4. Lägg på plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med ägg. Grädda mitten av ugnen ca 8 min på 250 grader.

Pistagesäckar

  1. Finmal pistagenötterna. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa och smör.
  2. Tillsätt pistagemjölet, vaniljsocker, råsocker och apelsinblomsvatten (tänk på att apelsinblomsvatten har en väldigt parfymliknade doft och smak, så ta det försiktigt!).
  3. Lägg i spritspåse.
  4. Kavla ut degen till en kvadrat, skär ut fyrkanter 8x8cm och spritsa en klick av massan i mitten, pensla med uppvispat ägg på sidorna och vik ihop, lämna en liten öppning i mitten så man ser fyllningen.
  5. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek, pensla med ägg, grädda sedan mitten av ugnen 250 grader i ca 8 min.

Apelsinglasyr

  1. Pressa apelsin över en sil, så fruktköttet och kärnorna filtreras bort. Vispa ihop med florsockret. Pensla på pistagesäckarna när de svalnat något.