Hallon- och rabarbergömmor

Hallon- och rabarbergömmor
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Hallon- och rabarbergömmor

9 ingredienser

45 min

Klassiska hallongrottor med en twist - rabarber i sylten!

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner stycken
  • 200 g smör, tärnat kallt
  • 150 g florsocker
  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

sylt

  • 500 g färska hallon
  • 500 g rabarber
  • 4 dl rörsocker
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 dl syltsocker (ekologiskt)

Gör så här

Sylten

  1. Skär rabarberna i bitar, ca 1 cm.
  2. Lägg rabarber, hallon, råsocker och vaniljpulver i en kastrull och låt koka upp och sedan koka ca 10 min, tills rabarberna kokat sönder.
  3. Rör sedan ner syltsocker och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna

Kakor

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kör alla ingredienser till degen i en matberedare, rulla ut på bakbänken, och dela sedan i mindre bitar, ca 40 st. Rulla och lägg i formar.
  3. Tryck en grop i varje boll och fyll 2/3 med sylt.
  4. Grädda mitten av ugnen ca 10-12 min. Låt svalna på galler.