Mustig choklad- och jordnötsruta

Mustig choklad- och jordnötsruta
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Mustig choklad- och jordnötsruta

16 ingredienser

1 h

Gluten- och laktosfri chokladkaka med jordnötsfrosting och chokladganache.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna
  • 350 g laktosfritt smör (rumsvarmt)
  • 480 g rörsocker
  • 120 g siktad kakao
  • 140 g ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 6 ägg
  • 1,5 dl rismjöl
  • 1,5 dl potatismjöl

Frosting

  • 2 dl crunchy jordnötssmör
  • 50 g laktosfritt smör, rumsvarmt
  • 30 g florsocker

Chokladganache

  • 100 g mjölkfri choklad 36 %
  • 1 dl laktosfri grädde
  • 2 msk laktosfritt smör (rumsvarmt)

Garnering

  • physalis
  • 2 dl torrostade saltade jordnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och råsocker krämigt i assistent.
  3. Blanda i kakao, sirap och salt.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  5. Blanda ihop rismjöl och potatismjöl, och vänd i smeten.
  6. Klä en långpanna och häll i smeten.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, lite kladdig kan den vara inuti.

Frosting

  1. Vispa jordnötssmör och smör, vänd i florsockret. Lägg i spritspåse.

Topping

  1. Hacka jordnötterna och ta fram physsalisen.

Chokladganache

  1. Smält chokladen försiktigt på låg värme.
  2. Tillsätt grädde lite i taget, tills du uppnår den konsistens du vill ha, nu tillsätter du smöret, så ganachen blir blank. Ställ åt sidan.

Montering

  1. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna.
  2. Skär i rutor eller annan önskad form, bred över ganache och strö över jordnötter. Låt stelna något.
  3. Spritsa på jordnötsfrostingen och lägg på en physsalis uppepå.