Ölbröd

Ölbröd
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Ölbröd

11 ingredienser

2,5 h

Saftiga limpor med öl i degen. Grahamsmjöl, vetekli och fullkornsdinkel ger brödet en god smak.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner limpor
  • 50 g blå jäst
  • 5 dl Samuel Adams Boston Ale, rumsvarm
  • 79 g vatten
  • 2 msk ljus sirap
  • 60 g grahamsmjöl
  • 25 g vetekli
  • 330 g fullkornsdinkelmjöl
  • 180 g vetemjöl special
  • 12 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 tsk salt
  • flingsalt, att strö över

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vätskan och sirapen.
  2. Blanda i mjöl och kör på låg hastighet, ca 2 min.
  3. Blanda i smöret, lite i taget. Kör sedan ca 8 min på medelhastighet eller till degen går ihop.
  4. Låt jäsa i bunken med plast över ca 30-40 min, ha koll så att den inte överjäser.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Ställ in en plåt i ugnen så den är varm sen när du ska grädda brödet.
  7. Dela i två delar, baka ut och vik in sida och sida och rulla sedan ihop till limpa, upprepa med nästa deg, lägg på plåt och låt jäsa under bakduk ca 15 min, ta sedan bort handduken om du vill ha en hård skorpa på. Gör snitt i den.
  8. När degen jäst färdigt, flytta över till den varma plåten och ställ in i mitten av ugnen och släng in ett glas ca 1-2 dl vatten i botten på ugnen. Stäng luckan snabbt.
  9. Låt grädda ca 15 min. Sänk sedan till 180 grader och låt grädda ytterligare 15-25 min, kolla med termometer, brödet ska ha en innertemperatur på ca 96-97 grader.
  10. Låt svalna på galler.