Vispa lätt ihop äggulan, smöret, apelsinblomsvattnet och vatten. Häll sedan ner i mjölet. Rör ihop, och fortsätt sedan att blanda i en assistent ca 5 min, tills degen är smidig. Dela i två, plasta och låt vila i rumstemperatur ca 20 min.
Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord till en rektangel på höjden, spritsa ut fyllning (se nedan!!) ca 3 små korvar på bredden, lämna 1,5 cm åt sidorna och ca 2 mellan och 5 cm på ovansidan. Pensla med vatten emellan och nertill. Vik överdelen ovanifrån och skär ca 1 cm runt fyllningen, nyp ihop kanterna och lägg på en pappersklädd plåt.
Grädda ca 14 min i mitten av ugnen på 180 grader, utan att knytena tar färg, pudra direkt med florsocker när du tagit ut dem.
Fyllning
Lägg 150 g sötmandel på en plåt och sätt in i ugnen, sätt ugnen på 180 grader och låt mandlarna rostas långsamt ca 10-15 minuter, håll koll på dem.
Mixa mandlarna till finhackad konsistens.
Blanda sedan med alla övriga ingredienser och lägg i en spritspåse. Spritsa ut på den kavlade degen.
Fikon
Skär bort en liten del av undersidan på fikonet, så att det står stabilt, skär ett kryss i det halvvägs, och tryck lite lätt i underkant så att det öppnar sig lite mer. Plasta och ställ i kyl fram till servering, då du lägger dom på fatet och ringlar lite honung över och strör lite crunch på.
Mandelchrunch
Mixa alla ingredienser i en mixer, och bred ut på ett bakplåtspapper, grädda sedan 15 minuter på 200 grader, rör om då och då.
Låt svalna, strö över fikonen och lite på tallriken.
Vanilj- och portvinszabaione
Blanda äggulor, socker, urskrapad vaniljstång och portvin i en skål, ställ över ett vattenbad, vispa tills sockret smält och det har blivit pösigt, ställ åt sidan.
Vispa grädden lagom hårt. Vänd försiktigt ner lite grädde i taget i äggsmeten, tills önskad konsistens.
Fyll upp i glas och låt stå i kylen till servering.