Birgittas butterkaka

Birgittas butterkaka
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Birgittas butterkaka

15 ingredienser

Baka butterkaka med vaniljkräm och glasyr efter kokbokslegenden Birgitta Rasmussons recept.

Ingredienser

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl

Kanelfyllning

  • 50 g smör
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel

Marsánfyllning

  • 1 dl kokt marsàn- eller vaniljkräm

Pensling och glasyr

  • 1 ägg
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.
  2. Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.

Fyllningar

  1. Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
  2. Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.

Utbakning

  1. Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
  2. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
  3. Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  4. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
  5. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
  6. Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
  7. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.
  8. Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).