Rulletårtsbakelse med lemoncurd, hallon och gräddros.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.
Ingredienser
bakelser
Kaka
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Lemoncurd
2 äggulor
1 dl strösocker
2 msk grädde
1 citron, saften
1 msk majsstärkelse
30 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl grädde
1,5 msk florsocker
en knivsudd bakpulver
1 dl hallon, mosade
6 hallon, till dekoration
Gör så här
Ugn 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt mjölken och vänd runt.
Tag undan ca 1 dl av smeten och färga röd med färgpasta. Spritsa långa streck i långpannan klädd med bakplåtspapper.
Häll försiktigt ut resten av smeten på pappret och grädda ca 5 min.
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper med utstrött socker på. Fukta ugnspappret med lite vatten och dra mycket försiktigt av så att det röda mönstret på kakan inte förstörs. Strö över socker. Låt svalna under handduk och gör under tiden lemoncurden.
Lemoncurd
Blanda allt utom smöret i en kastrull och sjud försiktigt tills det tjocknar, rör hela tiden.
När konsistensen är bra, tag av från värmen och rör i smöret så det smälter, kyl. Rör ihop med lite vispad grädde.
Bred lemoncurdgrädden över hela kakan (på den sida som inte har röda streck), rulla ihop till en rulle. Tryck till skarven ordentligt så den blir så osynlig som möjligt.
Dela in i önskad mängd bitar och lägg på ett fat.
Mosa hallonen och placera en klick mitt på bitarnas mitt.
Vispa grädden med en knivsudd bakpulver och florsocker, spritsa en stor ros över hallonklicken så den täcks. Avsluta med att garnera med ett hallon mitt i rosen.