Elins cupcakes med choklad, viol eller polkasmak

Elins cupcakes med choklad, viol samt polkasmak
Foto: TV4

Elins cupcakes med choklad, viol eller polkasmak

Av: Elin Werjefelt

Från: Hela Sverige bakar

21 ingredienser

Elins recept på cupcakes som hon kallar ”Passionerad choklad”, ”Vit viol” och ”Med smak av Gränna”.

Receptet ger 10 stora cupcakes och 20 minicupcakes.
Att baka cupcakes hemma var min dotters initiativ. Det är något som vi gärna gör tillsammans. Även om hon helst tar jobbet som första provsmakare. Hennes favoritsmak är polka så att göra en polkacupcake var självklart. Ofta kommer jag fram till vilka smaker jag vill använda mig av då jag promenerar med hundarna eller delar en flaska vin med min mamma och syster. Det är tillfällen då jag får tänka och spåna fritt. /Elin

Ingredienser

portioner st

Muffins

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 250 g strösocker
  • 100 g sötmandel, malen
  • 200 g extra fint vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 4 ägg

Chokladfyllning och passionsgrädde

  • 1 dl grädde
  • 100 g mörk choklad
  • Passionsfruktessens (hemkokt)
  • 5 dl grädde
  • 20 choklad-myntablad

Violcupcakes

  • violessens
  • 100 g vit bakchoklad
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 10 violblommor

Polkacupcakes

  • pepparmintsolja
  • 0,5 dl polkagris, krossad
  • 250 g mascarpone
  • 125 g florsocker
  • röd pastafärg

Gör så här

Muffins

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till en smet.
  3. Klicka ut smet  i 10 stora formar och dela sedan resten av smeten på två. Grädda i 18-20 minuter.
  4. Smaksätt ena halvan med violessens och andra med krossade polkagrisar. Klicka ut i 20 små formar och grädda i ca 10 minuter.

Chokladfyllning och passionsgrädde

  1. Smält den mörka chokladen och blanda i grädde. Gröp ur de stora cupcakesen och fyll dem med mörk choklad. Vispa grädden och vänd ner passionsfrukten. Spritsa grädden på toppen.

Vit chokladfrosting

  1. Smält den vita chokladen och blanda i yoghurt. Spritsa denna frosting på dina violcupcakes och dekorera med violblommor.

Polkafrosting

  1. Blanda mascarpone, florsocker och pepparmyntsolja. Färga hälften rosa-röd och spritsa frostingen på dina polkacupcakes.