Chokladtårta med marängtäcke och blåbär. Använd en brännare för att få fin färg på marängen på din tårta.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
10 - 12 bitar
Tårtbotten
3 ägg
225 g strösocker
75 g smör
1,5 dl mjölk
230 g vetemjöl
30 g kakao
3 tsk bakpulver
Blåbärskräm
250 g frysta blåbär
2 dl vatten
170 g strösocker
4 msk majsstärkelse
1 msk citron, saft
Chokladmousse
180 g choklad 70 % med blåbärssmak
3 dl grädde
ett par msk socker
Marängtäcke
6 äggvitor
300 g strösocker
Garnering
färska blåbär, stora
Gör så här
Tårtbotten
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör och blanda i mjölken. Häll i mjölk- och smörblandningen i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en skäl och sikta ner i smeten. Rör snabbt ihop till en smet.
Smörj och mjöla en form på ca 21-24 cm i diameter, grädda i 175grader 40-45 minuter.
Blåbärskräm
Blanda allt i en kastrull, koka upp tills den är krämig.
Chokladmousse
Värm grädde, men låt den inte koka. Bryt chokladen och häll grädden över, rör tills chokladen smält.
Kyl chokladsmeten och vispa sedan upp den till önskad konsistens.
Marängtäcke
Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål. Ställ i vattenbad och vispa tills smeten är tjock och allt socker är löst. Temperaturen ska vara lite varmare än fingervarmt.
När marängen är tillräckligt tjock, ta av från värmen och vispa tills smeten är sval ca 10 minuter.
Montering
Dela din tårtbotten i tre. Varva sen blåbärskräm, mellanlager, sedan chokladmoussen.
Smeta över marängen över hela tårtan i ett så jämt lager som går. Färska blåbär längst upp, sedan brukar jag spritsa lite toppar runt blåbären. Använd en brännare för att bränna av marängen.