Fredriks småkakor: "Skit-i-kläm", björnbärsrullar och chokladdoppade citrussnäckor.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
av varje sort
Skit-i-kläm
225 g smör
200 g strösocker
3 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
300 g vetemjöl
Fyllning
1,5 dl hallon
1 dl grädde
1 limefrukt, saften av
100 g vit bakchoklad
Björnbärsrullar - Mördeg 1
100 g vetemjöl
50 g smör
25 g strösocker
1 g salt
1 äggula
1 tsk vatten
Björnbärsrullar - Mördeg 2
85 g vetemjöl
15 g björnbärspulver
50 g smör
25 g strösocker
1 g salt
1 äggula
1 tsk vatten
Chokladdoppade citrussnäckor
175 g osaltat rumsvarmt smör
225 g vetemjöl
60 g florsocker
5 g vaniljsocker
2 äggulor
1 citron, zest från
mörk choklad, smält
Gör så här
Skit-i-kläm
Bryn smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll över smöret och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen ca 0,5 cm tjockt, stansa ut små runda kakor. Du kan använda ett shotglas eller en kakstansare.
Lägg bakplåtspapper på en plåt, jag brukar använda en degskrapa för att lyfta över kakorna så att de håller ihop. Grädda 150 grader i 10 minuter.
Fyllning
Koka grädden med hallonen och limesaften tills det reduceras ner till hälften, häll blandningen över chokladen och rör om. Ställ i kylen/frysen tills den är helt kall. Vispa upp till en fluffig massa
Ta en kaka till botten, spritsa på lite kräm, lägg en kaka till ovanpå, nu är det skit-i-kläm!
Björnbärsrullar
Blanda alla torra ingredienser till deg ett, ha i kallt smör och kör i maskinen tills finfördelat. Kläck i äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg, ha i några droppar vatten om degen inte går ihop.
Gör samma sak med deg två, smart att göra deg ett först, då behöver bunken inte diskas.
Lägg degarna i kylen en stund. Kavla först ut deg ett till en rektangel, ganska tunn. Kavla sedan ut deg två till ca samma storlek och lägg ovanpå deg ett. Snygga till kanterna och rulla ihop som en rulltårta. (hårt!)
Sedan rullar jag hela kalaset i björnbärspulver och blått socker. Dela i halvcentimetertjocka kakor och grädda i 175 grader 10-12 minuter.
Chokladdoppade citrussnäckor
Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och citroncest tills fluffigt. Tillsätt äggulorna och sikta i mjölet och blanda snabbt till en jämn deg.#
Spritsa ut snäckor, grädda i 12 minuter i 200 grader. Garnera kakorna med lite smält mörk choklad.