Blåbärsdröm med smak av vanilj och citron och vit chokladbakelse med nypon och mandel.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
bakelser av varje sort)
Bottnarna
240 g vetemjöl
170 g strösocker
4 g salt
10 g bakpulver
2 ägg
1,5 dl mjölk
Till blåbärsbottnarna
50 g blåbär
50 g vit bakchoklad
Citronsylt
1 citron, pressad saft
50 g strösocker
Vaniljfrosting
2 dl grädde
1 dl yoghurt (för bak och matlagning)
1 msk florsocker
1 krm vaniljpulver
Citronfyllning
2 dl grädde
1 msk florsocker
2 msk citronsylt (se recept ovan)
Nyponfyllning
2 dl grädde
1 msk florsocker
2 msk nyponpulver (malda nyponskal)
Mandelfrosting
140 g färskost
40 g florsocker
2 dl grädde
1 krm mandelarom
Dekorering
200 g blåbär
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll blåbären i en kastrull och låt sjuda några minuter, tag från värmen.
Blanda alla torra ingredienser förutom sockret till bottnarna.
Vispa ihop ägg, mjölk och socker.
Riv den vita chokladen.
Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och häll över halva smeten i en annan bunke, blanda ner den rivna chokladen i den ena och blåbären i den andra häll i formen och grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen.
När bottnarna gräddas gör du citronsylten. Blanda citronsaften och sockret i en kastrull och koka upp, låt sjuda ca fem min. Häll över i annan skål och ställ kallt.
Kör nyponskalen i mixer till fint mjöl.
Vispa alla ingredienser till yoghurtfyllningen till fast kräm, ställ kallt.
Vispa alla ingredienser till mandelfyllningen till fast kräm, ställ kallt.
Vispa grädde, florsocker och nyponpulver till lagom hård grädde.
Vispa grädde, florsocker och citronsylt till lagom hård grädde.
Dela alla bottnarna.
Fyll blåbärsbottnarna med Citronfyllning mellan och täck jämnt med vaniljfrostingen, dekorera med blåbär.
Fyll de vitachoklad bottnarna med nyponfyllning mellan och täck med mandelfrostingen och spritsa "rosor" ovanpå, sikta nyponskal över.