Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
Tårtbotten
5 ägg
170 g strösocker
80 g potatismjöl
65 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma
Mandelkräm
1 tsk mandelarom
2 ägg
85 g strösocker
35 g vetemjöl
4 dl mjölk
30 g smör
Körsbärskompott
500 g körsbär
1 dl gelésocker
Romgrädde
8 dl grädde
4 msk florsocker
ca 4-5 tsk romessens
några droppar röd hushållsfärg till garnering
Garnering
50 g mörk choklad
Gör så här
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form ca 23 cm.).
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, sikta ner mjöl, bakpulver och kardemumma, häll i form och grädda 45-50 minuter i nedre delen av ugnen.
Mandelkräm
Vispa upp ägg socker och mjöl.
Hetta upp mjölken och häll i lite i taget i äggsmeten under omrörning, ställ tillbaka på spisen och värm till krämen tjocknar (får inte koka).
Tag från spisen och rör i smör och mandelsessens. Låt svalna.
Körsbärskompott
Häll körsbär och socker i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småkoka några minuter. Häll över kompotten i en skål och låt svalna.
Dekoration
Smält chokladen över vattenbad, tag från värmen och låt svalna något tills chokladen blir lite mer trögflytande.
Häll i spritspåse och spritsa grenar och grenverk på bakplåtspapper. Låt stelna i frys.
Romgrädde
Vispa grädde, socker och romessens lagom hårt men inte för länge. Spara ca 1 dl grädde till garnering, färga denna med några droppar röd hushållsfärg och förvara i spritspåse.
Ihopsättning
Dela botten i tre delar och fyll den första med körsbärskompott.
Andra botten fyller du med mandelkräm.
Lägg på sista botten och täck med romgrädde, försök få så jämna raka kanter som möjligt, använd varma verktyg för att få släta ytor.
Tag fram chokladdekorationerna och lägg ovanpå tårtan.
Spritsa nu den ljust rosa grädden som små blombuketter runt grenverken (som ett körsbärsträd).