Gustavs småkakor

Gustaf parad.
Foto: TV4
Gustav Lagerträd
Gustav Lagerträd

Gustavs småkakor

24 ingredienser

1,5 h

Kritstreckskakor, hallon- och stjärnaniskakor samt  "mammas limestrassburgare".

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner20 - 25 stycken av varje sort

Mammas limestrassburgare

  • 150 g smör
  • 45 g florsocker
  • 15 g vaniljsocker
  • 105 g vetemjöl
  • 110 g potatismjöl
  • 1 limefrukt, saft + zest av

Garnering

  • florsocker
  • vatten
  • grön hushållsfärg, några droppar

Kritstreckskakor

  • 150 g smör
  • 225 g vetemjöl
  • 60 g strösocker
  • 7 g vaniljsocker
  • 35 g kakao
  • 2 krm pepparmintsolja

Hallon- och stjärnaniskakor

  • 200 g smör
  • 75 g strösocker
  • 7 g vaniljsocker
  • 5 g bakpulver
  • 2 g malen kanel
  • 270 g vetemjöl
  • 2 dl hallon
  • 25 g gelésocker
  • 3-4 stjärnanis

Gör så här

Mammas limestrassburgare

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och lime kraftigt och poröst tillsätt mjölet lite i taget och spritsa ut på plåt, grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.

Kritstreckskakor

  1. Ugnsvärme 200 grader. Blanda smör, socker och mjöl till jämn smet, dela i två delar och blanda den ena med vaniljsocker och den andra med kakao och pepparmintsarom.
  2. Kavla degarna till lika stora rektanglar och lägg ovanpå varandra , dela nu degen i fyra lika breda längder och lägg alla fyra ovanpå varandra så det bildar ett randigt mönster med åtta ränder , skär nu degen i 5 mm tjocka skivor och lägg på plåt. Grädda i mitten av ugnen 10 minuter.

Hallon- och stjärnaniskakor

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hallon, socker och stjärnanis i en kastrull och låt småkoka några minuter, tag från värmen och låt svalna något medans du gör degen.
  2. Rör smör, socker, vaniljsocker och bakpulver till en jämn smet. Tillsätt kanel och mjöl och rör återigen till fin jämn smet.
  3. Rulla degen till ca 25-30 bollar, gör en hål i varje boll och fyll med hallonsylten. Grädda 12 minuter i mitten av ugnen.