Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, sikta ner mjöl och bakpulver och tillsätt "pistaschmjölet" vatten och hushållsfärg.
Rör försiktigt ihop till jämn smet och häll i den bakplåtsklädda långpannan, grädda i mitten av ugnen 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper direkt efter gräddning.
Saffranskaka
Ugnsvärme 175 grader. Smöra och mjöla en form ca 23 cm. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst, tillsätt ett ägg i tagen och rör kraftigt mellan äggen. Sikta ner mjöl, bakpulver och tillsätt mjölken och saffran. Rör försiktigt till jämn smet och häll i formen, grädda i ca 30-35 minuter i nedre delen av ugnen.
Pistagekräm
Smält smör ihop med den malda pistaschen och låt svalna. Vispa kvarg, färskost, florsocker och vaniljsocker till jämn och fluffig kräm, tillsätt pistagesmöret och rör till jämn smet. Ställ i kyl.
Montering
Stansa ut 10 cirklar av pistaschbotten innan du blandar ihop saffranssmeten ordentligt med bakpulver och mjöl.
Häll saffranssmeten i den smorda formen och tryck ner cirklarna i ett "stjärn" mönster två och två. (I genomskärning ska varje bit få ett mönster av en rektangel.) Grädda.
När kakan svalnat spritsar du krämen i rosmönster ovanpå kakan och strör över grovt hackad pistasch.