Inas valnötsbröd

Valnöt- och olivbröd
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Ina Drakfors
Ina Drakfors

Inas valnötsbröd

10 ingredienser

Mustigt lantbröd med valnötter, pumpakärnor och olivolja.

Detta är ett recept från en av de tävlande i programmet Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bröd
  • 50 g jäst
  • 5,5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk honung
  • 15 g salt [ca 3 tsk]
  • 100 g valnötter och pumpakärnor, grovhackade [1 dl]
  • 35 g linfrön [0,5 dl]
  • 180 g dinkel [3 dl]
  • 120 g lantbrödsmjöl [2 dl]
  • ca 540 g vetemjöl special [9 dl]

Gör så här

  1. Värm vattnet och olivoljan fingervarmt. Rör ut jästen.
  2. Blanda alla ingredienser med degspadet, (spara lite mjöl till utbakning). Knåda kraftigt.
  3. Jäs ca 30 min.
  4. Knåda och baka ut till två runda bröd. Mjöla och jäs ytterligare ca 30 min.
  5. Skär mönster med en vass kniv.
  6. Grädda bröden i ca 175-200 grader ca 35-40 min.
  7. Ta ut och låt svalna.