Knäckig mandel- och persikopaj

Knäckig mandel- och persikopaj
Foto: TV4
Ina Drakfors
Ina Drakfors

Knäckig mandel- och persikopaj

16 ingredienser

Detta recept ger fyra portionspajer men du kan också baka persikopajen i en större form.

Detta är ett deltagarrecept från programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

Mördegsbotten

  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 200 g smör
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 1 äggula

Fyllning

  • 3-4 persikor
  • ca 27 g mörkt muscovadosocker [2 msk]
  • ca 30 g sötmandel
  • 25 g smör

Pajlock

  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 6 g bakpulver [1 tsk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 1 ägg
  • 125 g smör

Dekoration

  • 1 persika
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Mördegsbotten

  1. Blanda alla ingredienser till mördegen och knåda till en smidig deg. Lägg i kylen och låt vila.
  2. Tryck eller kavla ut mördegen och lägg i pajformarna.
  3. Förgrädda på 175 grader i mitten av ugnen, i ca 10 min.

Persikofyllning

  1. Skär persikorna i skivor.
  2. Sautera persikorna med smör och muscovadosocker i en panna.
  3. Hacka mandeln och rosta i en torr panna.
  4. Lägg persikorna i de förgräddade pajskalen och strö över den rostade mandeln.

Pajlock

  1. Blanda alla de torra ingredienserna.
  2. Tillsätt smör och ägg. Vispa ihop.
  3. Bred/spritsa degen över persikorna som ett lock.
  4. Grädda i ca 15-20 min.
  5. Dekorera pajerna med skivad persika och citronmeliss.