Apfelstrudel

Apfelstrudel
Foto: TV4
Jennifer Barmer
Jennifer Barmer

Apfelstrudel

15 ingredienser

1,5 h

Apfelstrudel med äpple, russin, torkade aprikoser och kanel.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner paj

Fyllning

  • 1 kg sura äpple
  • 1,5 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 120 g smör, smält
  • 1,7 dl strösocker

Deg

  • 1,25 dl vatten, ljummet
  • 1,5 tsk smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk citron, saft
  • 6 dl vetemjöl
  • florsocker
  • 0,5 krm salt

Gör så här

Deg

  1. Värm vattnet tills ljummet och klicka i smöret som du låter smälta i vattnet. I en annan bunke blandar du 5 dl mjöl och saltet.
  2. I vattenblandningen häller du citronsaften och ägget. Blanda i mjölmixen lite i taget tills det har bildats en deg. Låt den vila ca 40 minuter (om möjligt 1 timme). Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
  3. Under tiden degen vilar gör du fyllningen, stek ströbröd och äpplen i 2 msk smör.
  4. Häll resterande 1 dl mjöl på en stor handduk och kavla ut degen mycket tunn. Fyll degen ca 2/3 med ströbrödet och lägg på resten av fyllningen.
  5. Smält 120 g smör och pensla på degen som inte har fyllts. Rulla försiktigt ihop degen så att fyllning kommer i mitten. Grädda på en smörjd ugnsplåt i ca 25 minuter och pensla degen med smör under tiden.