Choklad- och marängruta

POPULÄRT
Choklad- och marängruta
Foto: TV4
Jennifer Barmer
Jennifer Barmer

Choklad- och marängruta

15 ingredienser

1 h

Gluten- och laktosfri chokladkaka med marängtäcke och chokladsås.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 apelsiner
  • 1,5 dl kakao
  • 3 dl potatismjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g mörk choklad

Marängtopping

  • 7 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • några droppar rosa färg

Chokladsås

  • 1,5 dl grädde
  • 120 g choklad, hackad

Gör så här

Chokladbotten

  1. Smält 150 g smör, blanda ihop 6 ägg och 4 dl socker. Riv apelsinskalet och blanda ner detta.
  2. Rör ihop 1,5 dl kakao, 3 dl potatismjöl, 4 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker.
  3. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smöret och 2 dl mjölk. Häll i en smord form. Hacka 100 g mörk choklad och strö över smeten.
  4. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.

Maräng

  1. Vispa 7 äggvitor tillsammans med 5 dl socker över ett vattenbad tills sockret har löst sig.
  2. Fäst bunken vid en hushållsassistent och vispa tills det svalnat.
  3. Smaksätt med vanilj och färga den med valfri färg.

Chokladsås

  1. I en kastrull värmer du 1,5 dl grädde, häll över 120 g hackad mörk choklad och rör runt, låt svalna.

Montering

  1. Skär ut chokladbottnen i valfri form, gröp ett hål och häll i chokladsåsen, toppa med marängen.