Fruktbröd med hemkärnat smör

Fruktbröd med hemkärnat smör
Foto: TV4
Jennifer Barmer
Jennifer Barmer

Fruktbröd med hemkärnat smör

13 ingredienser

2,5 h

Saftigt bröd med aprikos, russin och hasselnötter. Serveras med hemkärnat smör.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner limpor

bröd

  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl hasselnötter, hackade
  • 15 torkade aprikoser
  • 2 dl russin
  • 9 dl vetemjöl special

smör

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk havssalt

Gör så här

Bröd

  1. Smält smöret, häll på mjölken och värm till ca 35 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke som är fäst vid en hushållsassistent.
  3. Häll över mjölkblandningen och blanda ut jästen. Häll i grahamsmjöl, rågmjöl och salt. Klipp aprikosen i fyra delar och tillsätt detta i bunken samt russinen och nötterna, sist tillsätter du sirapen.
  4. Låt jäsa i 20 minuter. Efter jäsningen tillsätter du vetemjölet och arbetar ca 15 minuter, låt jäsa ca 30 minuter.
  5. Häll ut degen på ett lätt mjölat bord och dela till två degar. Forma till valfri form, lät jäsa 30 minuter.
  6. Lägg bröden på en varm plåt och grädda på 200 grader i ca 25 minuter, brödet ska uppnå en värme på 96 grader, kolla av med en digital termometer.

Smör

  1. Vispa grädden tills smörklumpar bildas, töm smöret på all kärnmjölk, smaksätt med salt.