Körsbärsruta

Körsbärsruta
Foto: TV4
Jennifer Barmer
Jennifer Barmer

Körsbärsruta

14 ingredienser

1 h

Gluten- och laktosfria mandelrutor toppade med marängsmörkräm smaksatt med körsbär.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna

Mandelbotten

  • 3 dl sötmandel
  • 3 citroner
  • 300 g smör
  • 6 ägg
  • 4,5 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4,5 tsk bakpulver
  • 12 dl mandelmjöl

Körsbärsmarängkräm

  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 342 g smör
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 2 dl körsbärssylt
  • färska körsbär

Gör så här

Mandelbotten

  1. Grovhacka 3 dl mandel och riv skalet från 3 citroner fint.
  2. Vispa ihop 300 g smör, 4,5 dl socker och 3 tsk vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget, sammanlagt 6.
  3. Vänd ner citronskalet och mandlarna. Blanda mandelmjöl och bakpulver i en skål, vänd detta sedan ner i blandningen.
  4. Bred ut i form och grädda på 175 grader i ca 30 minuter.

Körsbärsmarängsmörkrämen

  1. Över ett vattenbad vispar du 4 äggvitor tillsammans med 3 dl socker tills sockret har löst sig, vispa hela tiden.
  2. När sockret har löst sig fäster du bunken vid en hushållsassistent och vispar tills det svalnat. Byt till paddeln och tillsätt 342 gr smör lite i taget, vispa till ett härligt fluff och smaksätt med vaniljextrakt.
  3. Mixa sylten till en pure och vänd ner det i marängen. Låt stå kallt.

Montering

  1. Skär ut mandelbottnen i valfri form, toppa med körsbärsmarängsmörkrämen och ett färskt körsbär.