Päronpaj med mandelkräm

Päronpaj
Foto: TV4
Jennifer Barmer
Jennifer Barmer

Päronpaj med mandelkräm

10 ingredienser

1,5 h

Paj med färska päron, mandelkräm och mandelspån.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner paj

Fyllning

  • 75 g mandelmjöl
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl grädde
  • 4 päron, tunt skivade
  • 1 förp mandel, flagad, [50 g]

Deg

  • 1 dl strösocker
  • 300 g smör, kylskåpskallt
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Gör så här

Deg

  1. Mixa socker, mjöl, smör i en matberedare tills pulveraktigt, tillsätt sedan äggen och mixa tills en deg har formats, plasta och lät vila i kylen minst 30 minuter.

Fyllning

  1. Blanda mandelmjöl, smör, socker och grädde till en smet.

Ihopsättning av paj

  1. Tag ut pajdegen och dela i 2 delar.
  2. Kavla ut en del som du täcker en pajform med, pricka botten, täck med bakplåtspapper och pajvikter/torkade ärter.
  3. Grädda ca 8 minuter på 200 grader, tag ut formen, avlägsna pappret och grädda i ca 5 minuter till.
  4. Häll i mandelsmeten i det förgräddade skalet och fyll med päronskivorna.
  5. Kavla ut resten av degen och gör ett lock som du själv tycker är vackert! Grädda i ca 30 minuter på 200 grader.