Johans prinsesstårta

koket.se
Klassisk prinsesstårta recept
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Johans prinsesstårta

15 ingredienser

Baka en riktigt god prinsesstårta med hallon, vaniljkräm samt grön och rosa marsipan efter recept från Johan Sörberg i juryn för Hela Sverige bakar.

Se Johan Sörberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Anslag

  • 200 g ägg
  • 110 g strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 50 g smör, smält

vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 120 g äggula
  • 125 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 50 g smör

Övrigt

  • 1000 g vispgrädde
  • 300 g frysta hallon, blåbär och jordgubbar
  • 500 g marsipan
  • 100 g rosa marsipan, till rosen
  • 50 g florsocker

Gör så här

Anslag

  1. Sätt ugnen på 180 grader, tag fram formar.#
  2. Slå på en kastrull med vatten till ett vattenbad.
  3. Väg upp allting och sikta vetemjölet. Väg upp smör i en separat skål.
  4. Vispa ägg och socker i vattenbadet till ca 60-65 grader. Flytta över till en hushållsassistent.
  5. Ställ ner bunken med smör i vattenbadet så smöret smälter och fortsätt vispa ägg och socker till rumstemperatur.
  6. Vänd ner vetemjölet i tre omgångar i äggsmeten och vänd sedan ner med smöret i sista omgången
  7. Fördela smeten i form, ca 20 cm i diameter, och grädda i 20-25 minuter. Låt sedan kakan svalna

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 g av sockret. Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
  2. Plocka upp vaniljstängerna, skrapa ur alla frön.
  3. Vispa äggulor, resten av strösockret samt maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
  4. Koka upp din vaniljkräm under omrörning, låt koka i ett par minuter.
  5. Tag bort kastrullen ifrån värmen, blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil. Kyl vaniljkrämen.

Montering

  1. Vispa grädde, dela tårtbotten i 3 delar.
  2. Spritsa en ring med vaniljkräm på första botten, fyll med frysta bär.
  3. Blanda ca 200 g vaniljkräm med 400 g vispad grädde och stryk ovanpå hallonen.
  4. Lägg på ännu en botten och stryk upp med krämgrädde, lite som en kulle (börja med sfärformen.)
  5. Lägg på botten nr 3 med den skurna sidan uppåt, stryk upp med grädde till den form du vill ha.
  6. Täck alla synliga delar av botten med grädde.
  7. Kavla ut och lägg på marsipanlocket, forma med händerna så att det inte blir veck. Skär rent kanten.
  8. Dekorera med siktat florsocker, rosa marsipanblomma och blad.