Tarte au citron

Tarte au citron
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Tarte au citron

13 ingredienser

Juryns teknikrecept från Hela Sverige bakar. Citronpaj med lemon curd och italiensk maräng.

Ingredienser

Botten - Pate Sucre

  • 250 g vetemjöl
  • 100 g florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • salt

Lemon curd

  • 4 gelatinblad
  • 6 citroner, juice och rasp
  • 360 g ägg
  • 250 g florsocker
  • 100 g smör

Italiensk maräng

  • 150 g äggvita
  • 250 g strösocker
  • 50 g vatten

Gör så här

Botten

  1. Blanda alla ingredienser snabbt. Låt stå kallt en stund.
  2. Kavla sedan ut degen och fodra en pajform.
  3. Täck degen med folie som du fyller med ärtor/strösocker. Detta för att hålla degen på plats under gräddningen.
  4. Grädda botten i 180 grader i ca 10-15 minuter. Ta ut och ta bort foliet.
  5. Lemon curd
  6. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  7. Blanda citronsaft- och skal, ägg och florsocker i en kastrull. Låt sjuda upp och sjuda i 5 minuter. Rör hela tiden.
  8. Krama ut vatten ur gelatinbladen och lägg i tillsammans med smöret, rör runt och låt svalna. Sila lemon curden och fyll sedan det bakade pajskalet med den. Låt svalna i kyl.
  9. Italiensk maräng
  10. Koka socker och vatten. När sockerlagen har nått 110 grader, börja vispa vitorna till en maräng.
  11. När sockerlagen är 122 grader, häll ner den i en fin stråle i de vispade vitorna. Vispa på tvåans växel tills marängen är kall/rumstempererad.
  12. Dekorera citronpajen med maräng och griljera.