Äppelrulle

Äppelrulle
Foto: TV4
Johanna Cronwall
Johanna Cronwall

Äppelrulle

10 ingredienser

1,5 h

Smaskig variant på äppelpaj med karamelliserade syrliga äpplen.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner rulle

Deg

  • 200 g vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk äppelcidervinäger
  • 2 msk olivolja

Fyllning

  • 3 syrliga äpple (granny smith)
  • 100 g pekannötter
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 0,5 dl sirap
  • ägg, till pensling

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till degen, knåda ca 5-10 min tills då får en smidig deg. Plasta och låt vila, minst 30 min.
  2. Rosta nötterna. Skiva äpplena till fyllningen, blanda med övriga ingredienser och stek tills de släppt det mesta av vattnet och karamelliserats.
  3. Kavla ut och sträck degen till en rektangel så tunt du kan, den ska nästan vara genomskinlig. Lägg fyllningen längs med ena långsidan, rulla ihop till en lång rulle. Skär bort överflödig deg.
  4. Pensla med ägg.
  5. Grädda i 225 grader ca 30 min. Täck med folie ifall rullen blir för mörk.