Glutenfri nötkaka med hallon

Nötkaka
Foto: TV4
Johanna Cronwall
Johanna Cronwall

Glutenfri nötkaka med hallon

12 ingredienser

1 h

Glutenfri nötkaka toppad med laktosfri kolagrädde och färska hallon.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna

Nötkaka

  • 5 ägg
  • 300 g strösocker
  • 40 g potatismjöl
  • 120 g hasselnötsmjöl
  • 60 g mandelmjöl
  • 9 g bakpulver
  • 1,5 dl laktosfri grädde
  • 1,5 dl sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl laktosfri grädde
  • 0,5 krm bakpulver
  • 400 g färska hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Häll upp hasselnötsmjöl och mandelmjöl i en annan skål, sikta ner potatismjöl och bakpulver, blanda.
  4. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet.
  5. Häll smeten i en långpanna, klädd i bakplåtspapper. Gnid in lite neutral olja i bakplåtspappret så lossnar kakan lättare.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Strö lite socker över kakan och vänd upp på en stor skärbräda. Lossa pappret försiktigt.
  7. Koka upp socker, sirap och grädde. Låt koka ca 10-12 min. Kyl.
  8. Vispa grädde och bakpulver hårt. Vänd ner den kalla kolasåsen, det blir lite över.
  9. Dela kakan i långsmala bitar. Spritsa kolagrädde på en bit, lägg på en annan bit. Spritsa kolagrädde ovanpå och garnera med hallon.