Moussetårta med nektarin, passion och vanilj

Moussetårta med nektarin, passion och vanilj
Foto: TV4
Johanna Cronwall
Johanna Cronwall

Moussetårta med nektarin, passion och vanilj

34 ingredienser

4,5 h

Johannas tårta i finalen av Hela Sverige bakar. Lyxig tårta med tre sorters mousse - vanilj, nektarin och passionfrukt. Toppas med nektarinpuré och rostad kokos.

Formar: Springformar, 3 st fyrkantiga, 23x23 cm, 1 st rund 18 cm i diameter och 1 st rund 15 cm i diameter.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 9 ägg
  • 9 dl strösocker [ca 720 g]
  • 9 dl vetemjöl [ca 540 g]
  • 6 tsk bakpulver [ca 30 g]
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl apelsinjuice, färskpressad

Vaniljmousse

  • 1 l mjölk
  • 5 dl grädde
  • 5 vaniljstänger
  • 20 äggulor [400 g]
  • 300 g strösocker
  • 20 gelatinblad

Nektarinmousse

  • ca 2,5 kg nektarin
  • 4-5 apelsiner
  • syltsocker (efter smak) [ca 120 g]
  • 5 ägg
  • 100 g strösocker
  • 1 l grädde
  • 20 gelatinblad
  • några droppar röd hushållsfärg

Passionsmousse

  • ca 20 passionsfrukter
  • 5 citroner
  • ca 3 dl osötad passionsfruktspuré
  • 15 äggulor [300 g]
  • 5 ägg
  • 350 g strösocker
  • 1 l grädde
  • 18 gelatinblad

Nektarinpuré

  • 1 kg nektarin
  • 5 apelsiner, zest
  • 1 citron, saft och zest

Dekoration

  • ca 7 dl rostade kokosflagor, till topping
  • 12 passionsfrukter
  • orange rosor, orkidéer och murgröna till garnering

Gör så här

Vaniljmousse

  1. Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna. Koka upp stängerna och mjölken.
  2. Vispa upp äggulor och socker.
  3. Blötlägg gelatinbladen.
  4. Slå den heta mjölken över äggulorna. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under vispning till en tjock kräm, ca 82 grader.
  5. Blanda ut gelatinet i lite av den varma krämen. Blanda ner i resten. Sila och låt svalna.
  6. Vispa upp grädden och vänd ner i den svala krämen.
  7. Häll upp moussen i formarna; 8 dl mousse i de fyrkantiga, 5 dl i den större runda (18 cm i diameter) och 3,5 dl i den mindre runda (15 cm i diameter).

Nektarinmousse

  1. Skala, kärna ur och tärna nektarinerna.
  2. Koka upp nektariner, saft och zest av apelsinerna samt syltsockret. Mixa till en fruktpuré. Det ska bli 1,5 liter puré.
  3. Blötlägg gelatinbladen.
  4. Vispa upp grädden.
  5. Blanda gelatinet i lite av den varma fruktpurén, rör ner i resten. Låt svalna.
  6. Vänd ner grädden i den svala fruktpurén. Färga med några droppar hushållsfärg, tills du får en persikofärgad/ljust orange mousse.
  7. Häll upp ovanpå den stelnade vaniljmoussen, samma mängder.

Passionsmousse

  1. Koka upp fruktköttet från 15 av passionsfrukterna, passionsfruktspurén, saft och zest av citronerna.
  2. Vispa ihop ägg, äggulor och socker.
  3. Slå den varma fruktblandningen över äggen. Häll tillbaka i kastrullen och sjud till en tjock kräm, ca 82 grader. Sila krämen och låt svalna.
  4. Skrapa ur fruktköttet ur resten av passionsfrukterna och tillsätt i krämen.
  5. Blötlägg gelatinbladen. Värm upp lite av krämen igen. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen och rör tills de smält. Blanda med resten av krämen.
  6. Vispa upp grädden. Vänd ner i den svala krämen.
  7. Häll upp i formarna ovanpå den stelnade nektarinmoussen, samma mängder.

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa upp ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner i äggblandningen.
  3. Koka upp vatten och apelsinjuice. Blanda i smeten.
  4. Fördela smeten jämnt i tre långpannor. Grädda i ca 5-10 minuter.

Nektarinpuré

  1. Kärna ur och dela nektarinerna i bitar. Mixa till en puré. Smaksätt med apelsinzest och citron.

Montering

  1. Skär ut bottnar i rätt storlek.
  2. Skrapa ur fruktköttet från passionsfrukterna och fördela över moussetårtorna.
  3. Skär loss mousserna ur formarna med en varm, vass kniv.
  4. Lägg på en botten (tårtan är alltså gjord upp och ner). Lossa formens kanter. Med hjälp av en skärbräda eller liknande, vänd hela tårtan. Lossa försiktigt bottnen (som nu är överst).
  5. Trimma kanterna med en varm, vass kniv. Skär tårtorna i olika storlekar om du vill.
  6. Täck tårtorna med ett lager nektarinpuré. Toppa med rikligt med rostad kokos, hela ovansidan ska vara täckt. Garnera med färska blommor och murgröna