Parmesan- och rosmarinbröd

Parmesan- och rosmarinbröd
Foto: TV4
Johanna Cronwall
Johanna Cronwall

Parmesan- och rosmarinbröd

11 ingredienser

2,5 h

Smarrigt bröd smaksatt med riven parmesan och färsk rosmarin.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner limpa
  • 450 g vetemjöl special
  • 150 g durumvetemjöl
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 60 g riven parmesanost (inte i burk, köp i bit och riv själv!)
  • ca 2 tsk färsk rosmarin, hackad
  • 1 ägg, till pensling
  • rosmarin
  • parmesanost, att strö över brödet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Värm vattnet till 37 grader.
  4. Lös upp jästen i lite av vattnet, häll sedan i resten av vattnet och oljan.
  5. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta ca tio minuter, gärna i maskin, till en blank deg, den får gärna vara lite lös.
  6. Tillsätt salt, parmesan och rosmarin, arbeta in snabbt.
  7. Låt jäsa övertäckt en halvtimme, tills degen blivit dubbelt så stor.
  8. Häll över degen på ett mjölat bakbord. Forma till en limpa.
  9. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, täck över och låt jäsa ytterligare 30-40 min.
  10. Snitta brödet tvärs över. Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Täck med folie om brödet får för mycket färg. När ca 5 minuter av gräddningen återstår, strö över riven parmesan och hackad rosmarin.
  11. Låt svalna på ett galler.