Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av mjölken, fyll sedan på med resten. Rör i socker och kardemumma.
Häll 1/3 av degspadet i en annan bunke och blanda i saffran (i bunken med 1/3 av degspadet).
I bunken med saffran, arbeta in 170 g vetemjöl, 85 g rågsikt och 50 g smör i klickar tills du får en smidig deg.
I bunken utan saffran, arbeta in resterande mjöl, rågsikt och 100 g smör i klickar tills du får en smidig deg.
Låt båda degarna jäsa till dubbel storlek.
Under tiden, förbered fyllningarna. Riv ner 100 g mandelmassa i en skål till blåbärsfyllningen. Rör ihop med 60 g smör.
I en annan skål, riv ner ytterligare 150 g mandelmassa och rör ihop med 80 g smör till päronkransen. Kärna ur och skiva päronet. Stek i lite smör med farinsocker och sirap efter smak.
I en tredje skål, blanda ihop apelsinmarmelad, apelsinzest och socker.
När degarna jäst klart, dela den större av degarna i två delar, en till blåbärsbullarna och en till päronkransen.
Saffransknyten
Kavla ut saffransdegen till en rektangulär platta. Bred på smör- och marmeladblandningen. Vik degen dubbel, långsida mot långsida. Dela i 12 remsor. Skär varje remsa i två, inte hela vägen igenom, som ett par byxor. Tvinna "byxbenen" och snurra dem runt varandra i en knut.
Blåbärsbullar
Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på smör och mandelmassan, sedan blåbärssylten. Rulla ihop från långsidan. Skär i 12 skivor.
Päronkrans
Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på smör och mandelmassan, lägg sedan på päronskivorna. Rulla ihop från långsidan. Skär rullen mitt itu, på längden. Tvinna delarna runt varandra med fyllningen utåt. Forma till en krans.
Låt bullarna och kransen jäsa igen till ca dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg, strö pärlsocker över bullarna och mandelflarn över kransen.
Grädda i 225 grader, bullar ca 8-10 min och kransen ca 20-25 min.