Häll över hälften av smeten i en annan skål och sikta i kakaon och blanda i 1,5 msk vatten.
Klicka i lite av den ljusa smeten i mitten av en osmord form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter. Låt smeten rinna ut litegrann, klicka sedan i lite mörk smet (den med kakao i) i mitten av den första klicken. Fortsätt så, med varannan klick ljus och varannan klick mörk smet, tills du fyllt nästan halva formen och fått en randig kaka. Upprepa så att du har två likadana kakor.
Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min. Täck med aluminiumfolie om kakan får för mycket färg.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen, upp och ner på ett galler.
Kaffekräm
Häll äggvitor, socker och kaffepulver i en vattentålig skål. Ställ över ett vattenbad och rör tills temperaturen är ca 65 grader och sockret har lösts upp.
Flytta skålen från vattenbadet och vispa till en tjock maräng, ca tio minuter. Smeten ska då ha svalnat till rumstemperatur.
Vispa ner smöret, lite i taget, till en slät kräm.
Mascarponegrädde
Vispa grädden och en nypa bakpulver hårt. Bakpulvret hindrar grädden från att bli smör.
I en annan skål, vispa ihop mascarpone, florsocker och en klick av den vispade grädden.
Vänd ner resten av grädden i mascarponen i omgångar.
Montering
Dela varje amarettokaka i två tårtbottnar.
Lägg understa delen på ett fat. Pensla amaretto på kakan.
Fyll en spritspåse med kaffekräm och en med mascarponekrämen.
Spritsa i ringar, varannan kaffe och varannan mascarpone, två lager.
Lägg på en till tårtbotten och spritsa likadant, men ett lager. Lägg på en tredje tårtbotten (en blir över).
Täck tårtan med mascarponekräm. Sikta rikligt med kakao över tårtan.
Tryck försiktigt dit de hackade hasselnötterna kring tårtans kant.