Salt kanelkolapaj med valnötter

Salt kanelkolapaj med valnötter
Foto: tv4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Salt kanelkolapaj med valnötter

10 ingredienser

Paj med salt kanelkola och valnötter.

Detta är ett deltagarrecept från programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

Pajdeg, ger 9 tarteletter

  • 250 g vetemjöl
  • 125 g smör (kallt tärnat)
  • 45 g florsocker
  • 1,5-2 äggulor

Fyllning, räcker till 3 tarteletter

  • 130 g strösocker
  • 85 g smör, mjukt
  • 80 g grädde, rumstempererad
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 60 g valnötter, rostade
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Pajdeg

  1. Nyp ihop mjöl, socker och smör.
  2. Tillsätt äggulor och arbeta samman till en deg.
  3. Linda in i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme.
  4. Förvärm ugnen till 175 grader.
  5. Kavla ut degen, täck nio stycken tartelettformar och tryck ut degen i formarna.
  6. Täck dem med aluminiumfolie och grädda i ca 8-10 minuter. Ta sedan bort folien och grädda till de får färg, ca 7-10 minuter.
  7. Låt sedan formarna svalna och fyll. (I det här receptet fylls tre av pajerna med salt kanelkola medan de andra sex får andra fyllningar.)

Fyllning

  1. I en torr stekpanna rostar du nötterna och låter dem sedan svalna innan du grovhackar dem.
  2. Värm socker i en kastrull på medelvärme tills den blir en gyllene karamell. Tillsätt smöret och rör om.
  3. Ta bort från plattan och placera kastrullen i en skål med kallt vatten, tillsätt sedan grädden och rör om. Efter det tillsätter du kanelen.
  4. Låt kolan svalna och bli rumstempererad.
  5. När kolan har nått rumstemperatur så varvar du kolan med nötterna i tartelettskalen och avslutar med att strö flingsalt över.