1-2 tsk malen ingefära (torkad) beroende på hur stark smak som efterfrågas
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
Gör så här
Tarte
Sätt ugnen på 200 grader. Rör socker och smör poröst. Blanda i de andra ingredienserna och nyp ihop till en deg. Tryck ut degen i små metallformar . Grädda formarna i mitten av ugnen i ca 10min.
Vaniljkräm
Koka upp mjölken och vaniljstången. Vispa ihop äggula, strösocker och maizena (sikta ev maizenan) och vänd ner i den varma mjölken
Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. Lägg sedan i smöret och blanda och passera krämen genom en finmaskig sil. Låt svalna. Rör då och då för att påskynda nedkylningen av krämen.
Bärfyllning
Skiva jordgubbar och riv skalet av limen. Pressa över saften från limefrukterna.riv färsk ingefära och vänd runt bland jordgubbarna.
Tillsätt rommen och råsockret. Rör om och låt bären stå och dra.
Ingefärsflarn
Rör allt utom mjölet poröst. Tillsätt mjölet och blanda till en deg. Bred ut degen på baklåtspapper till ca 8cm stora ovaler. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min – men håll koll! De ska precis få lite kolaaktig färg i kanterna – då är de klara. Tag ut dem och lossa dem från bakplåtspappret och placera dem över en kavel för att böja dem.
Sätt ihop desserten
Tag ut havretarterna ur sina formar och ställ på ett fat (gärna avlångt).
Klicka i vaniljkräm och lägg på lite av bären.
Dra en "sträng" av vaniljkrämen på fatet och läg även lite bär där. Ställ ett flarn över varje sträng för att "gömma" bären.